14 lutego 2017
Zdrowie na talerzu czyli jak tworzyć odżywcze menu

Do prawidłowego funkcjonowania ludzki organizm potrzebujemy energii czyli kalorii. Jednakże kalorie możemy zdobyć jedząc pokarmy bardziej lub mniej wartościowe pod kątem wpływu na zdrowie. Od czego zależy czy są wartościowe? Od ilości przypadających na każdą kalorię danego pokarmu mikroskładników odżywczych takich jak 14 witamin, 25 składników mineralnych, błonnik, czy ponad tysiąc poznanych do dnia dzisiejszego rozmaitych ochronnych fitozwiązków znajdujących się w roślinach – same w sobie nie zawierają one kalorii, ale bez nich nie bylibyśmy w stanie zdrowo ani długo żyć.

Gdzie znajdziemy najwięcej niezbędnych dla naszego zdrowia mikroskładników odżywczych? Spójrzmy na infografikę poniżej. Jest to doskonały drogowskaz do zabawy we własnego dietetycznego guru i opracowania idealnie dopasowanej do naszych potrzeb diety – samodzielnie lub z pomocą dobrego dietetyka.

Procenty wskazują jaką gęstość odżywczą posiadają poszczególne pokarmy w skali od 0 do 100, bazując na tym co do tej pory ustaliła nauka. Dla przykładu 0% przy słodyczach oznacza, że ani jedno badanie nie udowodniło, by słodycze miały jakąkolwiek gęstość odżywczą czyli mogły działać prozdrowotnie, chronić przed jakąkolwiek chorobą i/lub przedłużać życie. Przykładem o najwyższej wartości 100% są warzywa zielonolistne, co oznacza, że ta grupa pokarmów ma najwięcej naukowo udowodnionych faktów i badań, z których wywnioskowano ich własności budujące nasze dobre zdrowie, chroniące przed rozlicznymi chorobami oraz przedłużające ludzkie życie.

NAJGĘSTSZE ODŻYWCZO POKARMY WEDŁUG CIĘŻARU DOWODÓW NAUKOWYCH
surowe warzywa zielonolistne0%
zielone warzywa twarde0%
warzywa kolorowe nieskrobiowe0%
rośliny strączkowe, fasole0%
świeże owoce0%
warzywa skrobiowe0%
pełne ziarno0%
surowe orzechy, pestki0%
ryby0%
odtłuszczony nabiał0%
dziczyzna, dziki drób0%
jajka0%
czerwone mięso, wędliny0%
pełnotłusty nabiał0%
sery0%
oczyszczone zboża0%
słodycze0%

W codziennym żywieniu warto trzymać się nieprzetworzonych lub możliwie nisko przetworzonych, naturalnych produktów z wartością co najmniej 20%. Należy natomiast unikać czerpania kalorii ze zbyt obfitych ilości pokarmów sklasyfikowanych poniżej 20%, traktując je opcjonalnie jako „przyprawę”, np. w sałatce pełnej zielonych i kolorowych warzyw, roślin strączkowych itp. W każdym razie warto sięgać po produkty najwyższej jakości – świeże i w miarę możliwości ekologiczne.

Jak nietrudno zauważyć dieta „standardowa” oparta na pokarmach przetworzonych o niskim indeksie zaledwie paru punktów procentowych: rafinowanych zbożach (biała mąka), olejach, produktach odzwierzęcych (jajka, mięso, nabiał) oraz słodyczach, z traktowanymi zaledwie jako dodatek lub przystawka pokarmami o indeksie wyższym (zielenina, warzywa, owoce, rośliny strączkowe i skrobiowe, pełne ziarno, orzechy i pestki), sprzyja powstawaniu przewlekłych chorób oraz skróceniu życia.

Na frykasy z „dolnej półki” (np. słodycze) można ewentualnie pozwolić sobie okazjonalnie czyli od święta. Jednak swój codzienny talerz zdrowia budujmy zawsze wokół jak najmniej przetworzonych produktów, o jak największej gęstości odżywczej (produkuje je natura, a nie człowiek) i czerpmy z nich możliwie największą ilość swoich kalorii!

Opracowano na podstawie treści: Akademia Witalności – witryna dla ludzi przewlekle zdrowych – www.AkademiaWitalnosci.pl
Infografika na podstawie tabeli opracowanej przez dra Joela Fuhrmana, autora książki „Jeść by żyć zdrowo”

pijetrawe.pl
support@fmcmedia.eu
brak komentarzy

Napisz komentarz

X