Planujemy urlop 🙂
od 2.08 do 13.08.21 kuchnia roślinna będzie zamknięta
Od 5 lipca wprowadziliśmy nowe ceny…
zupa 400 ml – 6,00 zł
danie małe – 14,00 zł
danie duże – 18,00 zł
opakowania obiadowe 2,00 zł
dojazd na terenie Skoczowa 1,00 zł
dojazd poza Skoczów do 3km 2,00 zł
Dyrektywa plastikowa – od 3 lipca 2021 roku
jakie zmiany oznacza dla gastronomii?
W krajach członkowskich Unii Europejskiej od 1 stycznia 2021 roku obowiązuje The Single-Use Plastics Directive, która ma na celu ograniczenie wpływu produktów z tworzyw sztucznych na środowisko.
Wytyczne Unii Europejskiej zakazują produkcji i wprowadzania do sprzedaży
dziesięciu najpopularniejszych jednorazowych produktów plastikowych,
które posiadają swoje biodegradowalne odpowiedniki.
Są to:
- plastikowe widelce, noże, łyżki i talerze,
- plastikowe słomki i mieszadełka do napojów,
- plastikowe pojemniki jednorazowe do żywności,
- styropianowe kubki,
- patyczki higieniczne,
- plastikowe patyczki do balonów.
Co stosować zamiast jednorazowych opakowań z plastiku?- Opakowania, sztućce i dodatki z „bioplastiku”, czyli PLA.
- Biodegradowalne folie do zgrzewu z PLA.
- Słomki i opakowania papierowe.
- Sztućce wykonane z drewna.
- Pojemniki i pokrywki z trzciny cukrowej.
- Opakowania szklane, np. słoiki i butelki.
Dlaczego plastik w opakowaniach jednorazowych został zakazany?
Ustalenia Dyrektywy plastikowej wynikają bezpośrednio z troski o środowisko naturalne, stan oceanów oraz zdrowie i życie stworzeń morskich. Jak podaje Komisja Europejska, ponad 80 proc. odpadów w morzach to tworzywa sztuczne. Dzięki wprowadzeniu w życie dyrektywy, ograniczymy zużycie produktów stanowiących aktualnie 70 proc. wszystkich odpadów morskich.