OFERTA DLA PLACÓWEK OŚWIATOWYCH

O PROGRAMIE

Jako promotor zdrowia i edukator żywieniowy pragnę przedstawić swój autorski program Jedzenie ma znaczenie, wpisujący się w działania z zakresu edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia. Zwykształcenia jestem magistrem promocji zdrowia. Ukończyłam Wyższą Szkołę Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi. W 2017 roku przeszłam szkolenie na Edukatora Żywieniwego programu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy organizowanego przez:

 

  • Fundacje Rozwoju Dzieci im. J.A. Komeńskiego
  • Fundację Nutricia
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
  • Instytut Matki i Dziecka
  • Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości

 

i uzyskałam niezbędne kompetencje do prowadzenia działań edukacyjnych z zakresu kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci oraz kobiet w ciąży. Zawodowo prowadzę restaurację VEGE kuchnia roślinna, Swoją wiedzą i doświadczeniem pragnę się podzielić i wesprzeć placówki oświatowe, takie jak żłobki, przedszkola i szkoły. Zalecenia dotyczące żywienia dzieci są kierowane do dorosłych. To oni są odpowiedzialni za kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci od najmłodszych lat, poprzez okres szkoły, aż do momentu wejścia w okres dorosły. Praktykowanie przez dzieci w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych jest podstawowym elementem edukacji zdrowotnej i warunkiem jej skuteczności. Zadaniem pracowników żłobków, przedszkoli i szkół, a głównie nauczycieli, wychowawców i opiekunów jest tworzenie warunków i możliwości, praktykowania tych zachowań, instruowanie dzieci oraz dopilnowanie prawidłowości i staranności ich wykonania. W myśl powiedzenia przykład idzie z góry sami powinni praktykować zachowania prozdrowotne. Dbanie o przyszłość najmłodszych to zadanie zarówno placówek oświatowych, jak i rodziców. Pozytywne efekty można jedynie osiągnąć we współpracy pomiędzy rodzicami, a placówką.

 

Poprzez wykłady i warsztaty zdrowego gotowania pragnę wzmocnić, zachecić, motywować i inspirować każde działania w kierunku promowania prozdrowotnego stylu życia, a w tym:

 

  • promowania właściwej diety
  • kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży
  • wzrost świadomości na temat wagi żywienia wśród dorosłych, zarówno pracowników żłobków, przedszkoli i szkół, jak i rodziców i dziadków oraz ajentów sklepików szkolnych.

 

Program jest wprowadzeniem do działań z zakresu poprawy i wzmacniania zdrowia oraz zapobiegania chorobom dieto-zależnym, co otwiera możliwość ubiegania się o Krajowy Certyfikat Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.

 

Program obejmuje część teoretyczną w postaci wykładów oraz praktyczną realizowaną poprzez warsztaty kulinarne.

 

Każdy z uczestników programu Jedzenie ma znaczenie otrzymuje Certyfikat nabytych kompetencji. Po realizacji wszystkich tematów, w których weźmie udział minimum 75% pracowników placówki oświatowej otrzymuje Certyfikat instytucji promującej zdrowie Tu jemy zdrowo.

Na wiek przedszkolny przypada początek kształtowania się podstawowych zachowań zdrowotnych dzieci. Wszelkie nieprawidłowości z nimi związane mogą być trudne do zmiany w dalszych latach. W promocji zdrowia należy brać pod uwagę zdrowie wszystkich członków społeczności przedszkola. Pracownicy dzięki codziennemu kontaktowi z rodzicami lub innymi członkami rodzin dzieci, mają ogromne możliwości współpracy z nimi i pomagania w rozwijaniu ich kompetencji wychowawczych, jak również dotyczących dbałości o zdrowie. Przedszkole może zatem odegrać bardzo ważną rolę, niepowtarzalną w dalszych latach edukacji, rolę w zwiększaniu umiejętności społeczeństwa w zakresie dbania o zdrowie.

PROGRAM EDUKACJI ZDROWOTNEJ

0$/mo
  • PROGRAM EDUKACJI ZDROWOTNEJ
  • ŻŁOBKI

  • Dzieci przebywające w żłobkach, przedszkolach i szkołach spędzają w nich większość swojego czasu. Dlatego też integralną częścią pobytu dziecka w placówce oświatowej jest odżywianie. Oferta szkoleniowa wprowadzająca zmiany w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży oraz żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku.
0$/mo
  • PROGRAM EDUKACJI ZDROWOTNEJ
  • PRZEDSZKOLA

  • Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej daje możliwość poznania od podstaw sztuki kulinarnej na bazie kuchni roślinnej. Dostarczy fachowej wiedzy i inspiracji, które wykorzystasz do rozwoju własnej firmy. Wprowadzenie dań wegańskich doskonale wpisuje się w koncepcję biznesu odpowiedzialnego społecznie. W ten sposób udowadniamy chęć dbania o zdrowie gości, szacunek do ich wyborów żywieniowych, pomoc w problemach zdrowotnych, jak również dbałość o środowisko.
0$/mo
  • PROGRAM EDUKACJI ZDROWOTNEJ
  • SZKOŁY

  • Jednym z zagrożeń ochrony zdrowia jest niska świadomość zdrowotna. Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia to najlepszy sposób, aby uchronić się przed tzw. chorobami cywilizacyjnymi, zwanymi inaczej dietozależnymi. Oferta szkoleniowa promująca zdrowy styl życia i wspierająca zdrowe nawyki żywieniowe.

ZADANIA PROGRAMU

Kluczowe zadania programu

Kluczowymi zadaniami programu są:

  • inwestycja w zdrowie pracowników oraz zwiększenie ich kompetencji w zakresie prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci i ich rodziców
  • uświadomienie uczestnikom wartości zdrowia dla jednostki
  • identyfikacja czynników wpływających na zdrowie, zwłaszcza czynników związanych ze stylem życia
  • rozwijanie kompetencji w zakresie dbałości o zdrowie własne i innych
  • podejmowanie korzystnych dla zdrowia zmian w stylu życia
  • doskonalenie umiejętności prowadzenia edukacji zdrowotnej dzieci

UCZESTNICY KURSU

Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej to praktyczne warsztaty szkoły gotowania połączone z tematycznymi wykładami. Każde szkolenie dostosowane jest do indywidualnych potrzeb.

LunchBar Bytom

Szukając odpowiedniej osoby do przeprowadzenia kursu w mojej firmie odwiedziłam restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA Iwony Deperas. Zwykle tego typu restauracje znajdują się w dużych miastach. Zaskoczyło mnie to, że w niewielkiej miejscowości jaką jest Skoczów od ponad ośmiu lat z powodzeniem funkcjonuje restauracja wegańska. Widziałam zadowolonych ludzi, którzy nie tylko mogli posmakować oferowanych dań, ale również zasięgnąć kompetentnej wiedzy, czy też otrzymać praktyczną poradę. Zaskoczyła mnie prosta forma kompozycji dań, ich walory smakowe, bogactwo kolorów na talerzu, co zachęcało wszystkie zmysły do zjedzenia. Oferowane menu jest idealną propozycją do serwowania dania głównego jako pełnowartościowy codzienny posiłek. Wyboru firmy VEGE KUCHNIA ROŚLINNA dokonałam kierując się kompetencjami i doświadczeniem Pani Iwony Deperas, która jest nie tylko osobą prowadzącą szkolenia w zakresie nabywania kompetencji i umiejętności w przyrządzaniu potraw kuchni roślinnej. Pani Iwona z wykształcenia jest magistrem promocji zdrowia, właścicielem restauracji oraz weganką z ponad trzydziestoletnim stażem, którą cechuje elastyczne i indywidualne podejście do potrzeb klientów, a swoją pracę wykonuje z wielką pasją i zaangażowaniem. Porównując dostępne oferty kursów zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny uzyskała oferta VEGE KUCHNIA ROŚLINNA spełniając nasze oczekiwania pod względem czasu wymaganego do przyswojenia wiedzy i umiejętności, dojazdu do miejsca szkolenia, a przede wszystkim dostosowaniem oferty do moich potrzeb oraz możliwością dalszej współpracy w przyszłości w zakresie edukacji żywieniowej moich klientów.

Zuzanna

VegeQchnia Opole

Szukając odpowiedniej osoby do przeprowadzenia kursu w mojej firmie odwiedziłam restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA Iwony Deperas. Zwykle tego typu restauracje znajdują się w dużych miastach. Zaskoczyło mnie to, że w niewielkiej miejscowości jaką jest Skoczów od ponad ośmiu lat z powodzeniem funkcjonuje restauracja wegańska. Widziałam zadowolonych ludzi, którzy nie tylko mogli posmakować oferowanych dań, ale również zasięgnąć kompetentnej wiedzy, czy też otrzymać praktyczną poradę. Zaskoczyła mnie prosta forma kompozycji dań, ich walory smakowe, bogactwo kolorów na talerzu, co zachęcało wszystkie zmysły do zjedzenia. Oferowane menu jest idealną propozycją do serwowania dania głównego jako pełnowartościowy codzienny posiłek. Wyboru firmy VEGE KUCHNIA ROŚLINNA dokonałam kierując się kompetencjami i doświadczeniem Pani Iwony Deperas, która jest nie tylko osobą prowadzącą szkolenia w zakresie nabywania kompetencji i umiejętności w przyrządzaniu potraw kuchni roślinnej. Pani Iwona z wykształcenia jest magistrem promocji zdrowia, właścicielem restauracji oraz weganką z ponad trzydziestoletnim stażem, którą cechuje elastyczne i indywidualne podejście do potrzeb klientów, a swoją pracę wykonuje z wielką pasją i zaangażowaniem. Porównując dostępne oferty kursów zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny uzyskała oferta VEGE KUCHNIA ROŚLINNA spełniając nasze oczekiwania pod względem czasu wymaganego do przyswojenia wiedzy i umiejętności, dojazdu do miejsca szkolenia, a przede wszystkim dostosowaniem oferty do moich potrzeb oraz możliwością dalszej współpracy w przyszłości w zakresie edukacji żywieniowej moich klientów.

Paweł

Parkowa Rzeszów

Szukając odpowiedniej osoby do przeprowadzenia kursu w mojej firmie odwiedziłam restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA Iwony Deperas. Zwykle tego typu restauracje znajdują się w dużych miastach. Zaskoczyło mnie to, że w niewielkiej miejscowości jaką jest Skoczów od ponad ośmiu lat z powodzeniem funkcjonuje restauracja wegańska. Widziałam zadowolonych ludzi, którzy nie tylko mogli posmakować oferowanych dań, ale również zasięgnąć kompetentnej wiedzy, czy też otrzymać praktyczną poradę. Zaskoczyła mnie prosta forma kompozycji dań, ich walory smakowe, bogactwo kolorów na talerzu, co zachęcało wszystkie zmysły do zjedzenia. Oferowane menu jest idealną propozycją do serwowania dania głównego jako pełnowartościowy codzienny posiłek. Wyboru firmy VEGE KUCHNIA ROŚLINNA dokonałam kierując się kompetencjami i doświadczeniem Pani Iwony Deperas, która jest nie tylko osobą prowadzącą szkolenia w zakresie nabywania kompetencji i umiejętności w przyrządzaniu potraw kuchni roślinnej. Pani Iwona z wykształcenia jest magistrem promocji zdrowia, właścicielem restauracji oraz weganką z ponad trzydziestoletnim stażem, którą cechuje elastyczne i indywidualne podejście do potrzeb klientów, a swoją pracę wykonuje z wielką pasją i zaangażowaniem. Porównując dostępne oferty kursów zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny uzyskała oferta VEGE KUCHNIA ROŚLINNA spełniając nasze oczekiwania pod względem czasu wymaganego do przyswojenia wiedzy i umiejętności, dojazdu do miejsca szkolenia, a przede wszystkim dostosowaniem oferty do moich potrzeb oraz możliwością dalszej współpracy w przyszłości w zakresie edukacji żywieniowej moich klientów.

Danuta

X