Jako promotor zdrowia i edukator żywieniowy pragnę przedstawić swój autorski program Jedzenie ma znaczenie, wpisujący się w działania z zakresu edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia. Zwykształcenia jestem magistrem promocji zdrowia. Ukończyłam Wyższą Szkołę Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi. W 2017 roku przeszłam szkolenie na Edukatora Żywieniwego programu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy organizowanego przez:
- Fundacje Rozwoju Dzieci im. J.A. Komeńskiego
- Fundację Nutricia
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
- Instytut Matki i Dziecka
- Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości
i uzyskałam niezbędne kompetencje do prowadzenia działań edukacyjnych z zakresu kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci oraz kobiet w ciąży. Zawodowo prowadzę restaurację VEGE kuchnia roślinna, Swoją wiedzą i doświadczeniem pragnę się podzielić i wesprzeć placówki oświatowe, takie jak żłobki, przedszkola i szkoły. Zalecenia dotyczące żywienia dzieci są kierowane do dorosłych. To oni są odpowiedzialni za kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci od najmłodszych lat, poprzez okres szkoły, aż do momentu wejścia w okres dorosły. Praktykowanie przez dzieci w codziennym życiu zachowań prozdrowotnych jest podstawowym elementem edukacji zdrowotnej i warunkiem jej skuteczności. Zadaniem pracowników żłobków, przedszkoli i szkół, a głównie nauczycieli, wychowawców i opiekunów jest tworzenie warunków i możliwości, praktykowania tych zachowań, instruowanie dzieci oraz dopilnowanie prawidłowości i staranności ich wykonania. W myśl powiedzenia przykład idzie z góry sami powinni praktykować zachowania prozdrowotne. Dbanie o przyszłość najmłodszych to zadanie zarówno placówek oświatowych, jak i rodziców. Pozytywne efekty można jedynie osiągnąć we współpracy pomiędzy rodzicami, a placówką.
Poprzez wykłady i warsztaty zdrowego gotowania pragnę wzmocnić, zachecić, motywować i inspirować każde działania w kierunku promowania prozdrowotnego stylu życia, a w tym:
- promowania właściwej diety
- kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży
- wzrost świadomości na temat wagi żywienia wśród dorosłych, zarówno pracowników żłobków, przedszkoli i szkół, jak i rodziców i dziadków oraz ajentów sklepików szkolnych.
Program jest wprowadzeniem do działań z zakresu poprawy i wzmacniania zdrowia oraz zapobiegania chorobom dieto-zależnym, co otwiera możliwość ubiegania się o Krajowy Certyfikat Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.
Program obejmuje część teoretyczną w postaci wykładów oraz praktyczną realizowaną poprzez warsztaty kulinarne.
Każdy z uczestników programu Jedzenie ma znaczenie otrzymuje Certyfikat nabytych kompetencji. Po realizacji wszystkich tematów, w których weźmie udział minimum 75% pracowników placówki oświatowej otrzymuje Certyfikat instytucji promującej zdrowie Tu jemy zdrowo.