Coraz częściej widzimy, że osoby jedzące mięso wybierają dania na bazie składników roślinnych. Wynika to z większej świadomości na temat samego gotowania, jak i różnorodności w diecie. Zapewne nie bez znaczenia pozostają wątki ekologiczne i etyczne, skłaniające do takich, a nie innych decyzji konsumpcyjnych. Kierując się potrzebami konsumentów proponuję wprowadzenie dań kuchni roślinnej.
Wprowadzenie dań wegańskich doskonale wpisuje się w koncepcję biznesu odpowiedzialnego społecznie. W ten sposób udowadniamy chęć dbania o zdrowie gości, szacunek do ich wyborów żywieniowych, pomoc w problemach zdrowotnych (dieta bezglutenowa, bezcukrowa, alergeny, alternatywa mleka krowiego), jak również dbałość o środowisko. Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej, ma na celu wskazać jak bardzo ciekawe i smaczne może być roślinne gotowanie, oparte zarówno na łatwo dostępnych sezonowych produktach, jak i coraz ciekawszych zamiennikach tradycyjnych produktów mlecznych, mięsnych i jajecznych. Dostarcza fachowej wiedzy i inspiracji, które wykorzystasz do rozwoju swojej firmy.
Przygotowanie dań na bazie składników roślinnych wymaga nie tylko umiejętności praktycznych, lecz potrzebna jest wiedza o zastosowaniu alternatywnych zamienników mleka, jajek czy mięsa. Niezbędna jest też wiedza o dostępności produktów na rynku, ofercie sklepów i hurtowni z produktami roślinnymi. To nowa technika przygotowywania potraw do której potrzebne jest praktyczne przeszkolenie. Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej, da ci możliwość poznania sztuki kulinarnej na bazie składników roślinnych.