OFERTA DLA LOKALI GASTRONOMICZNYCH

KUCHARZ KUCHNI ROŚLINNEJ

Coraz częściej widzimy, że osoby jedzące mięso wybierają dania na bazie składników roślinnych. Wynika to z większej świadomości na temat samego gotowania, jak i różnorodności w diecie. Zapewne nie bez znaczenia pozostają wątki ekologiczne i etyczne, skłaniające do takich, a nie innych decyzji konsumpcyjnych. Kierując się potrzebami konsumentów proponuję wprowadzenie dań kuchni roślinnej.

 

Wprowadzenie dań wegańskich doskonale wpisuje się w koncepcję biznesu odpowiedzialnego społecznie. W ten sposób udowadniamy chęć dbania o zdrowie gości, szacunek do ich wyborów żywieniowych, pomoc w problemach zdrowotnych (dieta bezglutenowa, bezcukrowa, alergeny, alternatywa mleka krowiego), jak również dbałość o środowisko. Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej, ma na celu wskazać jak bardzo ciekawe i smaczne może być roślinne gotowanie, oparte zarówno na łatwo dostępnych sezonowych produktach, jak i coraz ciekawszych zamiennikach tradycyjnych produktów mlecznych, mięsnych i jajecznych. Dostarcza fachowej wiedzy i inspiracji, które wykorzystasz do rozwoju swojej firmy.

 

Przygotowanie dań na bazie składników roślinnych wymaga nie tylko umiejętności praktycznych, lecz potrzebna jest wiedza o zastosowaniu alternatywnych zamienników mleka, jajek czy mięsa. Niezbędna jest też wiedza o dostępności produktów na rynku, ofercie sklepów i hurtowni z produktami roślinnymi. To nowa technika przygotowywania potraw do której potrzebne jest praktyczne przeszkolenie. Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej, da ci możliwość poznania sztuki kulinarnej na bazie składników roślinnych.

WARIANTY KURSU

Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej to praktyczne warsztaty szkoły gotowania połączone z tematycznymi wykładami. Każde szkolenie dostosowane jest do indywidualnych potrzeb.

0$/mo
  • WARIANT 1
  • KNOW-HOW VEGE KUCHNIA ROŚLINNA

  • Dzieci przebywające w żłobkach, przedszkolach i szkołach spędzają w nich większość swojego czasu. Dlatego też integralną częścią pobytu dziecka w placówce oświatowej jest odżywianie. Oferta szkoleniowa wprowadzająca zmiany w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży oraz żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku.
0$/mo
  • WARIANT 2
  • ZESTAWY OBIADOWE

  • Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej daje możliwość poznania od podstaw sztuki kulinarnej na bazie kuchni roślinnej. Dostarczy fachowej wiedzy i inspiracji, które wykorzystasz do rozwoju własnej firmy. Wprowadzenie dań wegańskich doskonale wpisuje się w koncepcję biznesu odpowiedzialnego społecznie. W ten sposób udowadniamy chęć dbania o zdrowie gości, szacunek do ich wyborów żywieniowych, pomoc w problemach zdrowotnych, jak również dbałość o środowisko.
0$/mo
  • WARIANT 3
  • KUCHNIA BEZ ALERGII

  • Jednym z zagrożeń ochrony zdrowia jest niska świadomość zdrowotna. Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia to najlepszy sposób, aby uchronić się przed tzw. chorobami cywilizacyjnymi, zwanymi inaczej dietozależnymi. Oferta szkoleniowa promująca zdrowy styl życia i wspierająca zdrowe nawyki żywieniowe.

TEMATYKA SZKOLEŃ

Dieta roślinna, czyli jaka?

Grupy produktów – na czym bazujemy
(wartości odżywcze i energetyczne, miejsce w piramidzie żywienia):

  • warzywa
  • owoce
  • pełne zboża
  • orzechy i pestki
  • kasze i ryże
  • zamienniki mięsa (tofu, tempeh, wyroby sojowe, seitan)
  • zamienniki jaj
  • melasa, syrop, miód – alternatywa dla cukru
  • napoje roślinne – alternatywa mleka
  • roślinny nabiał
  • masła orzechowe
  • zioła i przyprawy
  • sałaty
  • śmietanki roślinne
  • oleje
  • gorzkie czekolady – karob
  • agar – roślinna żelatyna
  • margaryny roślinne
  • majonezy roślinne
  • płatki drożdżowe – zamienniki parmezanu

 

W kuchni roślinnej nie jemy….

 

Różne formy kuchni roślinnej:

  • dieta odmładzająca
  • dieta bezcukrowa
  • dieta bezglutenowa
  • kuchnia witariańska
  • alergeny

 

Powody roślinnego żywienia:

  • dla dbających o zdrowy styl życia
  • dla korzyści zdrowotnych – superfoods
  • środowiskowe – ekologia, rolnictwo naturalne
  • humanitarne – troska o zwierzęta
  • smakowe – dla tych lubiących poznawać i odkrywać
  • dla osób ograniczających spożycie mięsa – fleksitarian

 

Wzrost popularności kuchni roślinnej – moda czy zdrowy rozsądek?

  • piramida żywienia dr Waltera Willetta
  • rewolucje żywieniowe
Zasady prawidłowego zbilansowania dań kuchni roślinnej

Komponujemy jadłospis:

  • dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów
  • stosowanie zakresu produktów roślinnych jako zamienniki produktów odzwierzęcych
  • znajomość wartości odżywczych grup produktów kuchni roślinnej
  • stosowanie zasad racjonalnego żywienia i piramidy zdrowia
  • zapoznanie się z zagrożeniami żywieniowymi i podstawowymi zasadami dietetyki i profilaktyki
  • obliczanie zapotrzebowania na surowce i półprodukty objęte zakresem kursu
  • zestawianie potraw i napojów w dania oraz posiłki
  • sporządzanie kalkulacji cenowej potraw i napojów
  • opracowywanie oferty kulinarnej dla kuchni roślinnej

 

Omówienie piramidy żywienia – grupy pokarmowe:

  • roślinne białka
  • roślinne tłuszcze
  • węglowodany
  • witaminy i minerały
  • woda

 

Kuchnia roślinna, a profilaktyka chorób dietozależnych

 

Kuchnia roślinna, a żywienie dzieci

 

Kuchnia roślinna, a zdrowe nawyki żywieniowe

Zaopatrzenie

Jak i gdzie kupować produkty kuchni roślinnej:

  • hurtownie
  • sklepy ze zdrową żywnością
  • producenci, importerzy i dystrybutorzy
Niezbędny sprzęt

Wyciskarki wolnoobrotowe
Młynki do zboża
Thermomix
Miksery i roboty kuchenne
Szatkownice

Organizacja pracy w kuchni

Wstępna obróbka, półprodukty, zamrażanie, przechowywanie i kreatywne gospodarowanie surowcem

Badania naukowe – prawdy i mity o kuchni roślinnej

Niedobory witaminy B12, wapnia, żelaza

 

Soja, a GMO

Formy promocji

Jak restauracja może zachęcić swoich klientów do skorzystania z oferty dań kuchni roślinnej?

  • włączenie się do akcji Roślinne Poniedziałki
  • całkowicie roślinne menu w wybranym dniu
  • rozszerzone roślinne menu (soki, shake, smoothies, sałatki, pasty i pasztety roślinne, ciasta vegańskie, lody owocowe, sorbety
  • rabat lub bonus na roślinny zestaw dnia

 

Fotografia kulinarna – stylizacja, eksponowanie dań

Kuchnia roślinna w praktyce

Komponowanie zestawów dań w oparciu o przepisy potraw kuchni roślinnej

UCZESTNICY KURSU

Kurs umiejętności i kompetencji Kucharz kuchni roślinnej to praktyczne warsztaty szkoły gotowania połączone z tematycznymi wykładami. Każde szkolenie dostosowane jest do indywidualnych potrzeb.

LunchBar Bytom

Szukając odpowiedniej osoby do przeprowadzenia kursu w mojej firmie odwiedziłam restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA. Zwykle tego typu restauracje znajdują się w dużych miastach. Zaskoczyło mnie to, że w niewielkiej miejscowości jaką jest Skoczów od ponad ośmiu lat z powodzeniem funkcjonuje restauracja wegańska. Widziałam zadowolonych ludzi, którzy nie tylko mogli posmakować oferowanych dań, ale również zasięgnąć kompetentnej wiedzy, czy też otrzymać praktyczną poradę. Zaskoczyła mnie prosta forma kompozycji dań, ich walory smakowe, bogactwo kolorów na talerzu, co zachęcało wszystkie zmysły do zjedzenia. Oferowane menu jest idealną propozycją do serwowania dania głównego jako pełnowartościowy codzienny posiłek. Wyboru firmy VEGE KUCHNIA ROŚLINNA dokonałam kierując się kompetencjami i doświadczeniem Pani Iwony Deperas, która jest nie tylko osobą prowadzącą szkolenia w zakresie nabywania kompetencji i umiejętności w przyrządzaniu potraw kuchni roślinnej. Pani Iwona z wykształcenia jest magistrem promocji zdrowia, właścicielem restauracji oraz weganką z ponad trzydziestoletnim stażem, którą cechuje elastyczne i indywidualne podejście do potrzeb klientów, a swoją pracę wykonuje z wielką pasją i zaangażowaniem. Porównując dostępne oferty kursów zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny uzyskała oferta VEGE KUCHNIA ROŚLINNA spełniając nasze oczekiwania pod względem czasu wymaganego do przyswojenia wiedzy i umiejętności, dojazdu do miejsca szkolenia, a przede wszystkim dostosowaniem oferty do moich potrzeb oraz możliwością dalszej współpracy w przyszłości w zakresie edukacji żywieniowej moich klientów.

Zuzanna

VegeQchnia Opole

Szukając odpowiedniej osoby do przeprowadzenia kursu w mojej firmie odwiedziłam restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA Iwony Deperas. Zwykle tego typu restauracje znajdują się w dużych miastach. Zaskoczyło mnie to, że w niewielkiej miejscowości jaką jest Skoczów od ponad ośmiu lat z powodzeniem funkcjonuje restauracja wegańska. Widziałam zadowolonych ludzi, którzy nie tylko mogli posmakować oferowanych dań, ale również zasięgnąć kompetentnej wiedzy, czy też otrzymać praktyczną poradę. Zaskoczyła mnie prosta forma kompozycji dań, ich walory smakowe, bogactwo kolorów na talerzu, co zachęcało wszystkie zmysły do zjedzenia. Oferowane menu jest idealną propozycją do serwowania dania głównego jako pełnowartościowy codzienny posiłek. Wyboru firmy VEGE KUCHNIA ROŚLINNA dokonałam kierując się kompetencjami i doświadczeniem Pani Iwony Deperas, która jest nie tylko osobą prowadzącą szkolenia w zakresie nabywania kompetencji i umiejętności w przyrządzaniu potraw kuchni roślinnej. Pani Iwona z wykształcenia jest magistrem promocji zdrowia, właścicielem restauracji oraz weganką z ponad trzydziestoletnim stażem, którą cechuje elastyczne i indywidualne podejście do potrzeb klientów, a swoją pracę wykonuje z wielką pasją i zaangażowaniem. Porównując dostępne oferty kursów zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny uzyskała oferta VEGE KUCHNIA ROŚLINNA spełniając nasze oczekiwania pod względem czasu wymaganego do przyswojenia wiedzy i umiejętności, dojazdu do miejsca szkolenia, a przede wszystkim dostosowaniem oferty do moich potrzeb oraz możliwością dalszej współpracy w przyszłości w zakresie edukacji żywieniowej moich klientów.

Paweł

Parkowa Rzeszów

Szukając odpowiedniej osoby do przeprowadzenia kursu w mojej firmie odwiedziłam restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA Iwony Deperas. Zwykle tego typu restauracje znajdują się w dużych miastach. Zaskoczyło mnie to, że w niewielkiej miejscowości jaką jest Skoczów od ponad ośmiu lat z powodzeniem funkcjonuje restauracja wegańska. Widziałam zadowolonych ludzi, którzy nie tylko mogli posmakować oferowanych dań, ale również zasięgnąć kompetentnej wiedzy, czy też otrzymać praktyczną poradę. Zaskoczyła mnie prosta forma kompozycji dań, ich walory smakowe, bogactwo kolorów na talerzu, co zachęcało wszystkie zmysły do zjedzenia. Oferowane menu jest idealną propozycją do serwowania dania głównego jako pełnowartościowy codzienny posiłek. Wyboru firmy VEGE KUCHNIA ROŚLINNA dokonałam kierując się kompetencjami i doświadczeniem Pani Iwony Deperas, która jest nie tylko osobą prowadzącą szkolenia w zakresie nabywania kompetencji i umiejętności w przyrządzaniu potraw kuchni roślinnej. Pani Iwona z wykształcenia jest magistrem promocji zdrowia, właścicielem restauracji oraz weganką z ponad trzydziestoletnim stażem, którą cechuje elastyczne i indywidualne podejście do potrzeb klientów, a swoją pracę wykonuje z wielką pasją i zaangażowaniem. Porównując dostępne oferty kursów zdecydowanie najlepszy stosunek jakości do ceny uzyskała oferta VEGE KUCHNIA ROŚLINNA spełniając nasze oczekiwania pod względem czasu wymaganego do przyswojenia wiedzy i umiejętności, dojazdu do miejsca szkolenia, a przede wszystkim dostosowaniem oferty do moich potrzeb oraz możliwością dalszej współpracy w przyszłości w zakresie edukacji żywieniowej moich klientów.

Danuta

X