14 lutego 2017
Ile wartości odżywczych mają obecnie warzywa i owoce?
Kupując warzywa i owoce niejednokrotnie nie zwracamy uwagi na jakże ważny w zdrowym odżywianiu aspekt, jakim jest wartość odżywcza produktu. Czym jest wartość odżywcza? To nic innego jak ilość ważnych dla naszego zdrowia substancji mineralnych i witamin zawartych w produkcie. Aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować codziennie potrzebujemy mu dostarczyć określoną ilość składników odżywczych, które dostępne są w pożywieniu. I tu nasuwają się liczne pytania. Ile tak naprawdę cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych znajduje się obecnie w produktach, które spożywamy? Ile z tego co zjemy będzie cennym „paliwem” dla nas, a ile tylko pustym wypełniaczem? Co zrobić, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych? Jako przykład weźmiemy warzywa i owoce, gdyż zdecydowanie wyżej stoją w hierarchii wartości odżywczych od produktów zbożowych, czy też odzwierzęcych. Poniżej prezentujemy zestawienie kilku popularnych warzyw i owoców pod kątem zawartości substancji odżywczych według danych z lat 1985 | 1996 i 2002.
ILOŚCI SUBSTANCJI MINERALNYCH I WITAMIN ZAWARTYCH W WARZYWACH I OWOCACH
PORÓWNANIE BADAŃ Z LAT 1985 | 1996 |2002
źródło: analiza sanatorium w Obertal, Schwarzwald (1996 | 2002) i koncernu farmaceutycznego Geigy, Szwajcaria (1985)
BROKUŁY
wapń (mg/100g)
kwas foliowy (mg/100g)
magnez (mg/100g)
WAPŃ (mg/100g)
-
- 1985 | 103mg
- 1996 | 33mg
- 2002 | 28mg
KWAS FOLIOWY (mg/100g)
-
- 1985 | 47mg
- 1996 | 23mg
- 2002 | 18mg
MAGNEZ (mg/100g)
-
- 1985 | 24mg
- 1996 | 18mg
- 2002 | 11mg
MARCHEW
wapń (mg/100g)
magnez (mg/100g)
WAPŃ (mg/100g)
-
- 1985 | 37mg
- 1996 | 31mg
- 2002 | 28mg
MAGNEZ (mg/100g)
-
- 1985 | 21mg
- 1996 | 9mg
- 2002 | 6mg
SZPINAK
magnez (mg/100g)
witamina C (mg/100g)
MAGNEZ (mg/100g)
-
- 1985 | 62mg
- 1996 | 19mg
- 2002 | 15mg
WITAMINA C (mg/100g)
-
- 1985 | 51mg
- 1996 | 21mg
- 2002 | 18mg
BANAN
witamina B6 (mg/100g)
kwas foliowy (mg/100g)
WITAMINA B6 (mg/100g)
-
- 1985 | 330mg
- 1996 | 22mg
- 2002 | 18mg
KWAS FOLIOWY (mg/100g)
-
- 1985 | 23mg
- 1996 | 3mg
- 2002 | 5mg
TRUSKAWKA
wapń (mg/100g)
witamina C (mg/100g)
WAPŃ (mg/100g)
-
- 1985 | 21mg
- 1996 | 18mg
- 2002 | 12mg
WITAMINA C (mg/100g)
-
- 1985 | 60mg
- 1996 | 13mg
- 2002 | 8mg
Produkcja przemysłowa, stosowanie sztucznych nawozów, pestycydów, herbicydów sprawia, że spożywamy warzywa i owoce tylko z nazwy, gdyż same w sobie już niewiele posiadają jakże cennych dla naszego organizmu składników. Czy jest jakieś rozwiązanie? Zawsze jest jakieś rozwiązanie. Zamiast kupować niskiej jakości produkty w marketach, znajdźmy dostawców lokalnych, którzy uprawiają warzywa i owoce w sposób organiczny, bez użycia chemii. Bardzo popularne stają się różnego rodzaju kooperatywy, które wspierają lokalnych rolników w dystrybucji ich zbiorów. Wielu z Was podniesie zapewne argument cenowy, że produkty z takiej uprawy są dużo droższe. I tutaj wystarczy spojrzeć na prezentowane powyżej warzywa i owoce oraz spadek ich wartości odżywczych na przełomie lat. Ile więcej musielibyśmy zjeść danego produktu, aby uzyskać poziom z roku 1985? Jak wiadomo nie chodzi o ilość zjedzonego pożywienia, a o jego jakość, o jego wartość odżywczą. Lepiej zapłacić troszkę więcej za produkt wartościowy, niż teoretycznie mniej za produkt mało odżywczy, którego braki musielibyśmy uzupełnić jego ilością.
Kolejnym rozwiązaniem jest oczywiście zielona żywność. O jej cennych właściwościach możecie poczytać tutaj.
Opracowano na podstawie analizy sanatorium w Obertal, Schwarzwald (1996 | 2002) i koncernu farmaceutycznego Geigy, Szwajcaria (1985)
Sorry, the comment form is closed at this time.